Start en blogg i dag

Blogging i dag er ikke helt det samme som det en gang var. Før kunne du lese alle slags blogger på blogg.no og det dukket opp nye blogger i hytt og pine. I dag er det mer normalt at bloggene fungerer som egne nettsider, fremfor at de finnes på en og samme plattform. Dette har gjort det for mange kanskje ligger lenger inne å starte en blogg.

Likevel er det viktig å påpeke at å starte en blogg trenger ikke være vanskelig. Bloggen kan eksistere på en egen nettside, den kan fungere godt på Instagram eller Facebook eller man kan bruke Youtube som en videoblogg plattform. Selv om blogging er litt annerledes enn det det var, så trenger ikke det være noe negativt.

Velg navn og nisjeområde

For å starte en vellykket blogg er det et par tips og triks du kan ta med deg på veien. Vi skal gi deg noen gode tips til hvordan du kan starte en blogg som forhåpentligvis vil slå an. Det første du må gjøre er å finne et domenenavn eller for eksempel et Instagram navn som er fengende og som er lett å huske. Dette navnet vil på mange måter bli navnet på produktet ditt så det er viktig at du velger et godt navn. Noen bloggere som har sin egen nettside har valgt å kalle den sitt fulle navn, men det kan være en god ide å tenke på noe litt mer kreativt.

Det er også viktig at navnet passer godt med temaet du ønsker å skrive om. Når du velger deg et tema er det selvfølgelig viktig at du skiver om noe som interesserer deg, men det er også greit å ha i bakhodet at også andre skal ha interesse for å lese om det du skriver. Tenk på hvilken rolle du ønsker å ha innenfor nisjemarkedet, hvor mange andre blogger av samme type finnes det? Skal du skrive ironisk, morsomt, ærlig eller faktabasert? Det er viktig at innholdet holder samme tone slik at det ikke blir forvirrende for leseren og dette er derfor et par viktig spørsmål du må stille til deg selv før du begynner.

Bruk SEO når du skriver 

Det kan også være en god ide å tenke over SEO når du skriver. For det første kan det være lurt å inkludere typiske søkeord i overskriftene dine. La oss si at du skal publisere et innlegg om hvordan man skal lage en god gulrotkake til 17.mai. Tenk litt over hva du selv skriver inn i søkefeltet når du skal søke etter spørsmål du lurer på. Det kan for eksempel være en ide å velge «Hvordan lage en lekker gulrotkake» eller «oppskrift på gode kaker til 17.mai». På den måten har du sikret det et par gode søkeord hos Google slik at din blogg kanskje kommer litt høyere opp på resultatlisten.

Det kan også være en ide å ta i bruk Google Ads, tidligere kalt Google AdWords. Da kan du huke av et par søkeord som du ønsker at skal resultere en visning av din blogg. Kanskje har du valgt å skrive bloggen om baking. Da kan det være en ide å velge ord som baking, oppskrift, glutenfri bakst, bryllupskake og så videre. Dette er ord mange søker på og som vil resultere i flere klikk på din blogg.

Kjøp av domenenavn og aktivering av SSL

Som sagt så trenger du jo et domene eller for eksempel en Instagramkonto for å kunne drive bloggen. Nå skal vi gå igjennom noe av det praktiske ved kjøp av domene. Du kan kjøpe domene navn med .no eller .com hos for eksempel domene.shop. Her kan du enkelt se hvilke domenenavn som er tilgjengelig og hva de forskjellige navnene vil koste deg i årsavgift og lignende. På den måten kan du enkelt få et overblikk over kostnader og hva du selv ønsker å investere i bloggen din.

Det neste er å aktivere eller eventuelt kjøpe SSL. SSL eller Secure Socket Layer er et sertifikat som ofte tilbys gratis slik at du bare kan aktivere det, men noen ganger må man også betale en liten avgift for sertifikatet. SSL forteller rett og slett leseren om dette er en trygg nettside eller ikke, så dersom du ønsker at leserne dine skal være trygge på siden din er det viktig at du aktiverer og eller kjøper SSL.

Velg et webhotell

Nå er det på tide å velge et webhotell. Tidligere nevnte vi at blogg.no var et populært sted å opprette blogg og det kan du fremdeles gjøre hos blogger.com for eksempel. Likevel så vil du ikke eie navnet ditt dersom du publiserer via slike sider. Her vil du har begrenset med funksjoner og begrenset med plass og det er nettopp derfor mange velger å heller kjøpe et domenenavn og deretter velge seg et webhotell. Sjekk ut one.com, domene.shop eller proisp.no.

Ved å velge et webhotell får du gode fordeler for publisering, samt at du kan få hjelp dersom det er noe du lurer på. Om du skal skrive på norsk har proisp.no svært god kundeservice så dette kan absolutt være en side det er verdt å sjekke ut.

Velg publiseringsverktøy

Sist, men ikke minst skal du velge deg et publiseringsverktøy. Det finnes mange måter å gjøre det. Du kan for eksempel velge å kode dersom du har tid og kunnskap til det, men du kan også velge å for eksempel bruke WordPress. WordPress gir deg gode muligheter for publisering og litt koding dersom du ønsker det også. Verktøyet er enkelt å håndtere og er også enkelt å lære seg. Her kan du enkelt laste ned plugins, eller utvidelser på norsk, slik at du ikke trenger å gjøre kodingen på egenhånd.

På den måten kan du enkelt laste ned utvidelser som for eksempel at dersom du trykker på Instagram ikonet vil du komme direkte til din Instagram profil. Dersom du benytter deg av WordPress.org vil du få den billigste årsplanen og her finnes det også mange gode maler du kan bruke dersom du ikke ønsker å begynne helt fra bunden av.