Tips til vedlikehold av hagebenker

Annonsørinnhold

Hagebenker passer på alle uteplasser: I solkroken på på terrassen, under kirsebærtreet i hagen og på den lille balkongen. Både gamle og nye hagebenker trenger vedlikehold i større eller mindre grad. Men dette er noe du fint klarer selv.

Hva slags hagebenker foretrekker du?

Ved valg av utemøbler spiller flere ting inn, blant annet vær og klima, stil og design, størrelsen på uteplassen og hvordan du bruker uteplassen.

Og når du går til anskaffelse av for eksempel en hagebenk, er det fint å vite hvordan du best mulig kan beholde hagemøbelet fint i mange år.

Slik vedlikeholder du utemøblene

Ulike materialer krever ulikt vedlikehold. Vi gir deg gode tips til hvordan du best bevarer hagebenker og andre utemøbler i disse materialene:

 • Furu og gran
 • Teak, akasie, bambus og eukalyptus
 • Jern
 • Aluminium
 • Plast
 • Polyrotting

Populære treslag til hagebenker

Med enkelt og godt vedlikehold av treverket, har du en hagebenk som holder seg fin i mange år.

Furu og gran er to treslag som ofte blir brukt til å lage hagebenker.

Men hagemøbler i furu og gran kan miste fargen og bli grå med årene. Heldigvis kan du friske opp møblene med enkle grep. Slik gjør du:

 • Rens trebenken med terasserens. Skyll og la treverket tørke
 • Påfør treimpregnering som du lar trekke godt inn og tørke for å beskytte mot råte
 • Gi hagebenken et strøk med terrassebeis og du har et nytt møbel

PS! Kjøper du en hagebenk i ubehandlet tre, bør du uansett gi det en omgang med impregnering samt beis, lakk, maling eller olje før du tar hagemøbelet i bruk.

Vedlikehold av eksotiske treslag

Hagemøbler lages ofte i treslag som ikke vokser her til lands. Populære treslag er teak, akasie, eukalyptus og bambus. Hagebenker i disse treslagene er vakre å se på, men de trenger også litt stell for å holde seg fine. Og sørg for å lagre dem tørt og innendørs om vinteren.

Teak holder seg svært bra utendørs fordi treverket inneholder mye olje. Hagebenken i teak er fornøyd om den får et oljestrøk to til tre ganger i løpet av sommeren. Det er også lurt å olje møbelet før du setter det inn etter utesesongen.

Akasie og eukalyptus er massive treslag på lik linje med furu, og trenger noe vedlikehold innimellom. Det anbefales at du rengjører med mildt såpevann innimellom. Sørger du for å dekke til benken når den ikke er i bruk, holder den ekstra lenge uten mye vedlikehold og stell.

Bambus vokser svært fort og er dermed et bærekraftig valg når det kommer til tresorter. det er et robust treslag, men la de ikke stå for mye ute i regn. Sørg for jevnlig rengjøring med mildt såpevann slik at ikke smuss fester seg i bambusen.

Oppfriskning av hagebenk i jern

Hagemøbler i metall tåler det meste. Allikevel vil hagebenker i jern ha behov for litt oppfriskning etter hvert, blant annet fordi benken etterhvert vil ruste og flasse av maling.

Akkurat som ved annet vedlikehold, må jernbenken rengjøres først:

 • Bruk kraftvask mot for fett, olje og skitt
 • For at ny maling skal sitte, må du først gå over med metallgrunning
 • Avslutt med to strøk blank maling beregnet for metall

Lett og vedlikeholdsfritt i aluminium

Skal du flytte mye på utemøblene dine, for eksempel på en mindre terrasse, er en hagebenk i aluminium et godt valg. Aluminium er superlett, blir ikke brennende varmt i solen og kan stå ute sommer som vinter. Dette robuste metallet er helt vedlikeholdsfritt og tåler det meste. Hagemøbler i aluminium er et særdeles godt valg dersom du bor, eller har hytte, ved saltvann.

Men også en hagebenk i aluminium trenger litt pleie. Sørg for å vaske møbelet innimellom. Gå gjerne over med litt beskyttende olje innimellom, så har du hagebenken til evig tid.

Penere plastbenk

Plast tåler det meste av vind og vær, men det hender at plastmøbler må ha litt stell. Er plastbenken blitt matt og stygg kan du rengjøre den med husvask og deretter gå over med et produkt som renser og polerer plasten. Spør i nærmeste malingsbutikk.

Enkelt vedlikehold av kunstrotting

Hagemøbler i kunstrotting, også kjent som polyrotting, er svært populært når det kommer til loungeaktige sittegrupper. Men også noen hagebenker er i kunstrotting.

Polyrotting er plaststrimler som er flettet sammen. Det er vedlikeholdsfritt og tåler å stå ute om vinteren. Gi det en omgang med zalovann og skyll av med hageslangen, så har du fine møbler som varer.

Nye hagemøbler på få dager

Hos vidaXL finner du et digert utvalg av hagebenker i alle former, materialer og størrelser, men vi har også et digert sortiment av andre hagemøbler av god kvalitet.

Når du har bestemt deg, er det ikke mange dagene innen du har hagemøblene på døren og kan lage deg din egen lille oase.