Innspill til deg som vurderer å ta opp et fokuslån

Det er mange bloggere som legger opp innhold om at de har kjøpt bolig, renovert eller gjort andre endringer i hjemmet for eksempel, og dette er jo noe som mange finner inspirasjon i. Men ofte har de en litt annen økonomi enn det folk flest har, så mange vurderer å ta opp et lån til å for eksempel pusse opp, men her er det noen viktige elementer som man burde tenke over før man tar opp et lån, for å sikre seg at man tar det riktige valget. Les videre hvis dette høres ut som noe for deg.

Det finnes mange forskjellige lån på markedet og avhengig av hva man har behov for, kan det ene eller det andre være det riktige valget for deg. Men det å sette seg inn i det og finne ut av hav som faktisk vil være det beste er viktig. Har du for eksempel hørt om fokuslån? Dette er et lite lån på opptil 75.000 kr, der man kan låne til mindre prosjekter. Det finnes også mange andre typer lån, og det å sette seg inn i de forskjellige typene er en god idé å gjøre før man bestemmer seg endelig.

Det er veldig enkelt å få et lån i dag, sammenlignet med før, men det betyr ikke at flere av oss egentlig burde ta opp et lån. Og ansvaret faller på mange måter på oss når det kommer til å vurdere om det er riktig valg, hvilket lån som er best og ikke minst hvor mye vi skal låne. Her får du noen tips til å hjelpe deg med å finne ut av om det å ta opp et lån er det riktige valget for deg.

Tenk på dette før du tar opp et lån

Det er mange gode grunner til å ta opp et lån, enten det er et stort lån eller et lite lån. Kanskje skal man kjøpe bolig eller bil og trenger et stort lån til det, eller kanskje man har en vaskemaskin som akkurat har gått i stykker og trenger en lite lån til å kjøpe en ny, eller kanskje noe helt annet. Uansett hva grunnen er, finnes det utallige lån på markedet, men det er helt essensielt at man har god økonomisk sans hvis man skal bruke lån som en del av økonomien sin.

Det er nemlig en bra og mindre bra måte å tenke på dette med lån, og her skal du få noen av de viktige elementene som burde være en del av prosessen din.

  • Har du mulighet til å spare til det du vil låne penger til? I dag er det så lett å få et lån at vi noen ganger glemmer konseptet sparing. For ofte er det et bedre alternativ å spare til det man har lyst til å låne til i stedet for – det er ingen rente eller gebyrer, og er i det hele tatt et bra alternativ. Hvis det er noe som haster er det selvsagt en litt annen sak, men hvis det ikke gjør det, vurder å spare i stedet for.
  • Har du råd til å betjene lånet? Det er ikke mulig å få et billån eller boliglån uten at banken vurderer at man har råd til å betjene lånet, men det er i dag enkelt å få et lån uten at det blir foretatt en særlig grundig kredittsjekk, og dette kan gjøre at man kan få et lån selv om man kanskje ikke helt har råd til det. Her må man være flink til å passe på seg selv og være ærlig med seg selv om man faktisk har råd til å betale lånet tilbake innenfor den tiden man avtaler når man tar opp lånet.
  • Krever lånet endringer i den daglige økonomien din? Når man tar opp et lån og begynner å betale ned på lånet kan det hende at man er nødt til å gjøre endringer i måten man bruker penger på ellers i hverdagen. Dette er det mange som ikke tenker over og derfor kommer inn i en dårlig sirkel der man bruker mer penger enn det man kanskje har. Så sett deg ned og lag et budsjett for hvordan økonomien din kommer til å se ut totalt, med lånet, og ta deretter stilling til om det er det best for dere.

Det å ta et lån kan være en veldig stor hjelp, så det å ta stilling til disse tingene vil sikre deg den beste opplevelsen med lånet du velger å ta, og vil ikke minst sikre økonomien din fremover.