Hva slags gull kan du kjøpe?

Gull har blitt brukt som penger og en langsiktig investering i tusenvis av år. Når du kjøper gull, kjøper du en av verdens mest stabile eiendeler. Gull er en tradisjonell safe haven investering og en perfekt måte å diversifisere porteføljen din. Gullprisene beveger seg vanligvis uavhengig av aksjer og finansmarkeder, noe som betyr at hvis aksjemarkedet går ned i verdi, vil gull generelt stige. Fysisk gull er en av eiendelene som er helt fri for motpartsrisiko og historisk har hatt en stabil sterk kjøpekraft. Sentralbanker, institusjonelle investorer og detaljinvestorer/samlere investerer i gull, gir bærekraftig etterspørsel og gjør det mulig for gull å opprettholde sin verdi i fremtiden.

Hvis du har bestemt deg for å kjøpe gull i sin fysiske form, er det forskjellige typer å velge mellom. Den vanligste måten for de som passer på en investering i investeringsgull er derfor å kjøpe gullmynter eller gullbarrer. Gullbarrer produseres i Norge i forskjellige størrelser. Du kan også kjøpe utenlandske gullbarrer, og da er tysk og sveitsisk det vanligste valget. For å sikre at metallet produseres riktig, kan du velge de som er LBMA-sertifisert (London Bullion Market Association). Dette gjør gullbarrene lettere å selge, da de er garantert rent gull. De er kjent på markedet, og det vil ikke bli diskutert opprinnelsen.

Gullmynt

Gullmynter produseres av statlige mynter og avviker fra gullrunder ved å ha en pålydende verdi. Virkelig verdi gjør det mulig å bruke dem som tvungent betalingsmiddel i det utstedende landet. Gullmynter har vanligvis en litt høyere premie enn gullbarrer på grunn av de ekstra produksjonskostnadene i produksjonen. Etter hvert som spotprisen på gull øker, vil prisen på gullmynter også øke. Vis historiske spotpriser. Investorer kan kjøpe rene gullmynter i størrelser fra 1 gram til 1 kg.

Gullbarrer

Gullbarrer produseres av både statlige mynter og private mynter. De varierer i størrelse fra så lite som 1 gram, helt opp til en 400 oz London godt leverbar. Gullbarrer har vanligvis serienumre, og de fleste stolper på 1 oz eller mindre finnes vanligvis i en manipuleringssikkert sertifikat som inneholder analyseinformasjon, signaturen for hovedanalysen og et serienummer som samsvarer med nummeret som er stemplet på linjen. Serienumre kan være nyttige hvis gullstengene holdes i en tillit eller i tildelt, segregert lagring. Lavere produksjonskostnader betyr lavere priser på barer enn for mynter eller runder. Dette gjør at du kan samle gull til en lavere kostnad per unse og maksimere avkastningen på investeringen i fysisk gull. Etter hvert som spotprisen på gull øker, vil prisen på gullbarrene dine også øke.

Gullrunder

Gullrunder produseres av private mynter. De har håndverk som er rivalen til statlige mynter, men de har ikke pålydende verdi og kan ikke brukes som tvungent betalingsmiddel. Privat mynte har en mye større frihet når det gjelder emnet for rundene, og mange er veldig kreative med vakre og interessante design. Gullrunder kan kjøpes i størrelser fra 1/10 oz og oppover.

Vink:

I Norge er gullmynter fritatt for merverdiavgift, mens gullbarrer er mva-pliktig med 25 prosent. Derfor, hvis du vil kjøpe gull av investeringsklasse, bør du kjøpe gullmynter eller gullrunder.