Bloggere leker leger

Gode råd, som at du kan leve godt av bare hamburgere, eller kun spise salat, er begge mest sannsynlig feil. På bloggtoppen blåser det nå liten kuling med storm i kastene. Men gode råd kan som kjent være dyre. 

Fra før visste bloggerne alt om klær og mote. Nå er de også eksperter på vaksiner og medisiner. Men det er ikke alle bloggerne som har kastet seg på bølgen der det er opp til hvem som helst å leke medisinmann på nettet. Enkelte bloggere mener til og med at andre bloggeres råd er direkte helsefarlige.

Får oppmerksomhet

Stadig flere stiller spørsmålet. Skal vi virkelig lytte til råd fra bloggere som omhandler egen helse? Har bloggerne tråkket i salaten og tatt kjolen på vrangen ved å begi seg inn på et felt de ikke har greie på? Ja, sier noen. Nei, sier andre. 

Bloggere som leker leger er en ny helsetrend i Norge, og det blir lagt merke til i våre naboland Sverige og Finland, der slike blogger kommenteres hyppig på steder som seam.fi og andre oppegående bloggsider.

Mange om beinet

Fra før er det mange aktører som forsøker å påvirke deg og dine valg rundt egen helse. Legemiddelindustrien vil at du skal spise kosttilskudd, ta de og de hodepinetablettene, og tusen andre saker som de gjerne vil selge. 

Legemiddelindustriens slåtte riddere er legene som dersom de promoterer visse medikamenter, blir invitert på høyfjellshotell og andre utflukter. Vanlige mennesker blir utsatt for et massivt press, som med bloggernes inntreden i manesjen har nådd nye høyder.

Heksedoktorer

Ingen vet helt sikkert når bloggerne fant ut at det ikke var nok å skrive om bare klær, hår og sminke. De trengte å ha mer å skrive om. Nå har et skred av bloggere lagt til vaksiner, medisiner og tabletter på repertoaret. 

Mennesker som ikke engang kan vise til et indisk brevkurs i røkelse, eller som med andre ord er uten faglig tyngde, har plutselig blitt eksperter på ditt ve og ditt vel. Bloggere som Andrea Badendyck og Sophie Elise Isachsen forteller deg nå at du må spise kosttilskudd som Good for me og andre tvilsomme produkter. 

En annen blogger, Caroline Berg Eriksen mente at prevensjonen Natural Cycles var det du trengte for å unngå familieforøkelse. Men hun kom på bedre tanker.

I motsetning til de andre har Caroline Berg Eriksen i ettertid både beklaget og forandret innlegget. Hun har til og med sagt at hun burde hatt bedre dokumentasjon. Meget prisverdig og modent gjort, men dessverre også et bevis på kritikkverdige forhold forbundet med bloggeres involvering på helsefronten.

Bloggere får kjeft

Gjennomgangsmelodien fra kritikerne er at helse er et fag, ikke mote. Det er at helse er statistikk og fakta, ikke en plutselig innskytelse. Kritikerne mener at mange toppbloggere både manipulerer og selv blir manipulert av folk som vil utnytte dem. 

Kritikerne mener bloggerne er irrasjonelle og at de serverer udokumenterte påstander i hytt og gevær. For eksempel ba avisen VG Mattilsynet om å gjennomgå toppbloggeres råd om kosttilskudd. Mattilsynet kom frem til at rådene ikke bare var feil, men direkte ulovlige fordi de representerte en reell helserisiko for de som leste bloggene. 

Mattilsynet mente også at påstandene til bloggerne ikke var i tråd med EU-kommisjonens fellesskapsregister, der man finner godkjente produkter og de som ikke har fått godkjenning.